Building in a Royal Park – Converting Traditional Design into SIPS


Leave a comment  →
   by Andy    Leave a comment  →
' . get_the_title() . '

SIPs being manufactured in St. Helens before delivery down South

BUILDING IN A ROYAL PARK
Hampton Hill Cricket Club, Bushy Park, Hampton Hill

CONVERTING TRADITIONAL DESIGN INTO SIPS

During the tendering process, the club were awarded a £50,000 grant for constructing the new clubhouse to a very high level of energy sustainability. In order to achieve this it was recommended by Macdonald Design that the building should be constructed with SIPs (structurally insulated panels) rather than traditional construction. Whilst this was a slightly more expensive route in the initially, the benefits of SIPs (quicker construction time, high thermal performance, shorter time on site) made this preposition attractive to the club.
(More details on the benefits of SIPs construction).

In the short term, marrying in details of the required foundations particularly in relation to the proximity of tree roots and physically transporting the SIPs onto the site and through the Royal Park, caused some delay which wouldn’t have been there had the building been designed from the outset using SIPs but any time lost during this process would swiftly be made up through the much faster construction process. The target would still be to be working in the dry within three months.

Building in a Royal Park - 1 - Converting Traditional Design into SIPS

Hemsec manufactured SIPs panels

Building in a Royal Park - 2 - Converting Traditional Design into SIPS

SIPs panels arrive on site and the contractor begins the speedy installation process

One of the biggest issues with building SIPs in England is that it is not a terribly well-known building methodology. Consequently, small to medium-sized contractors are naturally wary and even resistant to want to consider working with this product. However JW Cannon saw the massive potential that SIPs offer. Not just in terms of the erection speed but in satisfying the ever more stringent energy efficiency requirements being introduced into the UK. The speed and continuity of construction even during very harsh periods of weather was a key factor in what was a short program window. This was particularly apparent during the very cold winter of 2010 when traditional construction virtually ground to a halt for six weeks. During this period it became obvious that alternate construction methods needed to be explored as had been the case over the previous 50 years in countries that experienced extremes of climate (Canada, US, Scandinavia and Scotland).

JW Cannon agreed to work very closely with Creative Space (one of the leading SIPs installers in the UK) who fit the SIPs manufactured by Hemsec.

Between them and their specialist structural engineer, Saul Slater, they worked closely with Macdonald Design’s concept to convert the original building to a SIPs building. A final project cost and an agreed program were generated with JW Cannon acting as the main contractor. All parties took a commercial view on the overall cost to the club on the basis that this would generate a landmark scheme with potentially massive marketing benefits for the future.

*